Büyük binaların kullanım alanlarının yaygınlaşması ile 20yy başlarından itibaren uygulanmaya başlayan sulu söndürme sistemleri günümüzde halen aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Yangın Tesisatı

Sulu söndürme sistemleri

Büyük binaların kullanım alanlarının yaygınlaşması ile 20yy başlarından itibaren uygulanmaya başlayan sulu söndürme sistemleri günümüzde halen aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sulu söndürme sistemleri iyi bir mühendislik tecrübesi gerektirir. Uygun çapta boruların montaj edilmesi ve her alana nüfuz edebilecek yangın sprinkler sisteminin uygulanması ile binaların zorunlu ihtiyacıdır. İster fabrika ister konut olsun sulu tip yangın söndürme sistemleri insan hayatının korumak amaçlı yapılan tesisat sistemleridir. Sulu tip yangın söndürme sistemleri basınca dayanıklı siyah demir dikişli borulardan imal edilirler. Durum ve vaziyete göre seçilen yedek pompa ve jokey pompalar ile sistem sürekli basınçta tutulur. Acil durumlarda sistem otomatik olarak devreye girmelidir. Otomasyon sistemi ile zenginleşen sulu söndürme sistemleri yangın dolapları sprink yağmurlama parçaları dizel veya elektrikli pompaları ile bir sistem bütünüdür. Gerekli mühendislik hesaplarının yapılması ve uygulanması ile hayati önem taşımaktadırlar.

 

Gazlı söndürme sistemleri

Yüksek sıcaklıklarda imalat yapılan bölgelerde, endüstriyel mutfaklarda, kimyasal ısıl işlem yapan fabrikalarda kullanılan yangın söndürme sistemleridir. Kurulacak yerin fiziki şartlarına göre seçilen gaz-köpük sistemleri kimyasal yangınları önleyici bir sistemdir. Diğer yangın söndürme sistemlerine göre daha hassas çalışılan gazlı söndürme işinde ehil ve yetkili mühendisler tarafından tasarlanır ve yerinde uygulaması yine yetkili kişiler tarafından yapılır. İsteğe ve şartlara bağlı olarak galvanizli borudan ya da bakır  borulardan yerinde uygulaması yapılır.